KONYA / ÇUMRA - Güvercinlik Ortaokulu

Nis

'Küçük Hayallerden Büyük Projelere' adlı proje kapsamında, okulumuz Türkçe öğretmeni Azize ÇAKMAK önderliğinde, öğrencilerimizin okuma kültürünü arttırmak amacıyla velilerimizlede işbirliği yapılarak 'Aileler Okuyor ve Yarışıyor' adlı yarışma düzenlenmiştir.

12 MART İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ

Marşlar bir milletin duygu ve heyecanını yansıtır. Ülkenin bağımsızlığını, bayrağını simgeler. Bunun yanında vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder. Devletlerin bayraklarının yanında, bağımsızlık simgesi olan bir millî marşları vardır. Osmanlı Devleti'nde ise II. Mahmut Döneminde bestelenen Mahmudiye Marşı, millî marş kabul edildi. Padişah değiştikçe millî marşta değişti. I. ve II. Meşrutiyet Döneminde millî marş konusu gündeme gelmiş ancak bir sonuç alınamamıştır. Dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin millî bir marşı yoktu. Ama artık milliyetçilik ilkesine dayanan yeni bir Türk Devleti kurulmuştu. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı Kurtuluş Savaşı'nın anlamını belirtecek ve yeni devletin bağımsızlığının sembolü olacak millî bir marşın yazılması için 1921 yılında bir yarışma açtı. Yarışmaya 724 şiir katıldı.

Yarışmada para ödülü olduğu için Mehmet Akif ERSOY katılmadı. Ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) para meselesinin çözümleneceğini söyleyerek Mehmet Akif ERSOY'dan yarışmaya katılmasını istedi. Çünkü yazılan şiirlerden hiçbiri millî duygularımızı ifade için yeterli bulunmamıştı. Bunun üzerine Mehmet Akif ERSOY Kurtuluş Savaşı'nın en derin heyecanını yansıtan bir şiir yazdı. Kahraman ordumuza ithaf ederek yazdığı şiir, millî marşımız olarak 12 Mart 1921'de II. İnönü Savaşı'ndan önce mecliste kabul edildi. Böylece Türk milletinin, bağımsız yaşama arzusunu dile getiren millî marşı oldu. Cumhuriyet döneminde İstiklal Marşı'nın bestesini Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Osman Zeki ÜNGÖR yapmıştır (1930).

Kurtuluş Savaşının amacını ve ruhunu, Milletin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşının kabul edildiği tarih olan 12 Mart günü; 04.05.2007 tarih ve 5649 sayılı Kanunla " İstiklal Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy' u Anma Günü" olarak kabul edilmiştir.

12 Mart İstiklal Marşı'nın "Milli Marş" olarak kabul edilişinin 102. yıl dönümü okulumuzda da düzenlenen bir törenle kutlandı.

Ock

Enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasına katkı sağlamak ve enerji kaynaklarının verimliliğinin artırılması amacıyla  Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında her yıl Ocak ayının ikinci haftası "Enerji Verimliliği Haftası" olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca okullarda  çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir..

Ock

Tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve konuya dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta "Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası" olarak belirlenmiştir..

Ara

Bilişim Teknolojileri Öğretmenimiz Fatmanur ŞAHİN BELGEMEN öncülüğünde öğrencilerimiz Bilge Kunduz  'Uluslararası Enformatik ve Bilgi-İşlemsel Düşünme Etkinliği'ne katılarak sertifika almaya hak kazanmışlardır. Öğrencilerimizi tebrik ederiz.

Ara

05 Ocak Perşembe günü, sınıf temsilcisi olarak seçilen;

5/A Sınıfı Aysima TOPAL

6/A Sınıfı H.Ali KARABEKMEZ

7/A Sınıfı Nuran DEVECİ

8/A Sınıfı Dede EKMEKÇİ

isimli öğrenciler arasından okul temsilcisi seçimi yapılacaktır.

Kas

Okulumuz ortaokul öğrencilerinin hazırladığı, çeşitli şiir ve resimlerle oluşturulan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü gazetemiz yayındadır.

10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ PROGRAMI DÜZENLENDİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intihalinin 84. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 84. yıl dönümü kapsamında düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Programı Okulumuz  bahçesinde saat 09.05'te iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın seslendirilmesi ile birlikte bayraklar yarıya indirildi.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.Okulumuz öğretmen ve öğrencilerimizin hazırladıkları koro dinletisinin sergilenmesinin ardından tören sona erdi.

Kas

Her hafta pazartesi ve cuma günleri okul kütüphanemiz velilerimizin hizmetine açılıyor. Velilerimizinde kütüphanemizden yararlanabilmeleri, kendilerini geliştirebilmeleri ve çocuklarına örnek olabilmeleri için onlara uygun kitaplar seçtik. Muhtarımız Enver Güdül'ün de desteğiyle okul kütüphanemize aile bölümü ekledik. Bu bölümde velilerimize özel romanlar,çocuk eğitimi üzerine kitaplar bulunmaktadır. Tüm velilerimizi kütüphanemize davet ediyoruz. "Örnek Olmak İçin Oku" harketimize katılmalıarını bekliyoruz.

Kas

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öğrenci ve öğretmenlerimizin aktif katılımı ile şiir okumaları, koro dinletileri ve oratoryolar eşliğinde okulumuzda coşkuyla kutlandı.

Ekm

Okulumuz öğrencilerine iklim değişiklikleri, enerji tasarrufu, yenilenebili enerji ile ilgili konularda bilinçlendirici tiyatro gösterisi sergilendi.Gösteri öğrencilerimizi hem güldürdü hem bilinçlendirdi.Tiyatro ekibine teşekkür ederiz.

Ekm